05.10.2024 - Sektör Aydın
REKLAM ALANI

Türkiye’nin çiftlik ekipmanları üreticisi; Tuğra Tarım

Türkiye’nin çiftlik ekipmanları üreticisi; Tuğra Tarım

Aydın’dan Türkiye’nin tüm bölgelerine çiftlik ekipmanları üreten Tuğra Tarım, helikopter fan ve Türkiye’de tek olan ‘OTKESS’ makinesi ile sektörün hızla büyüyen firması oldu. İhracata da başlayan firma, Aydın ekonomisine önemli katkı sağlıyor.


Aydın Efeler’de büyük baş hayvancılık üzerine çiftlik ekipmanları üretimi yapan Tuğra Tarım Çiftlik Ekipmanları, kısa sürede Türkiye’nin tüm bölgelerine üretim yapan bir işletme haline geldi. Ürettiği ürünlerle sektörde ses getiren Tuğra Tarım, bu başarısını yurt dışı satışlarıyla taçlandırdı.
2018 yılında kamudaki görevinden ayrılarak memleketi Aydın’da üretim yapma kararı alan ve Tuğra Tarım Çiftlik Ekipmanları firmasını kuran Hidayet Gülpınar (45), 150 metrekarelik dükkanda 3 kişi ile başladığı yolculuğuna bugün 30’ayakın kişiye istihdam sağlayarak 2.500 metrekarelik tesisinde devam ediyor. İlk yıllarında kilit yatak sistemi, sıyırma sistemi gibi basit tarzda çiftlik ekipmanları imalatı yapan, ikinci yılında helikopter fan imalatına ağırlık veren Tuğra Tarım, Türkiye’de deney raporu alan ilk firma olurken, bugün helikopter fan liderliğine ulaştı.

TÜRKİYE’DE TEK OLAN ‘OTKESS’
BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Patenti ve tasarımı kendilerine ait olan, özellikleri ile Türkiye’de tek olan ‘OTKESS’ makinesini 2022 yılında piyasaya sürdüklerini söyleyen firma sahibi Hidayet Gülpınar, çalışmalarını şöyle anlattı:
“2018 yılından bu yana Türkiye’nin birçok ilinde büyükbaş hayvancılık üzerine anahtar teslim çiftlik kurulumları yapıyoruz. Çiftlik ekipmanları imalatı yaparken önce helikopter fana ağırlık verdik ve bugün Türkiye’nin en çok helikopter fan satan firması olduk. 2022 yılında piyasaya sürdüğümüz, patenti ve tasarımı bize ait olan OTKESS adı verdiğimiz ot biçme, toplama, taşıma ve dağıtma özelliklerine sahip makinemiz Türkiye’de ilk ve tek oldu. Türkiye’nin dört bir yanından siparişler alıyoruz. Tuğra Tarım olarak hayvan verimini artırmak, girdi maliyetini düşürmek amaçlı Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. OTKESS makinemiz, yeşil otu biçiyor, içine alıyor, hayvanların önüne dağıtıyor. Hem süt verimi artıyor, hem de hayvanın günlük yem maliyeti düşmüş oluyor. OTKESS, çiftçilerimizden büyük ilgi gördü ve çok sayıda sipariş alıyoruz. 

“12 BAYİMİZ VAR, HEDEFİMİZ
ÜRETİLMEYENLERİ ÜRETMEK”

Bugün dolaylı olarak 30’a yakın çalışanımız ve 12 bayimizle Türkiye’nin birçok ilindeki çiftçilerimize ulaşıyoruz. Ağırlıklı olarak Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde birçok ilde bayilerimiz aracılığıyla ya da doğrudan satış ve montaj hizmeti veriyoruz. Sektördeki ihtiyacı görerek bu sektörde yatırım yaptık. Ar-Ge’ye ve inovasyona önem veriyoruz. Herkesin yaptığından çok, Türkiye’de olmayan, çiftçinin ihtiyacı olacak, işini kolaylaştıracak makineleri yapmaya çalışıyoruz. Aydın yıllık ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlıyoruz. Başarımızı yeni ürünler yapmamıza borçluyuz. Bundan sonra da en büyük hedefimiz yapılmayanları yapmak, üretilmeyenleri üretmek.”

AROMATİK BİTKİ HASAT MAKİNESİ
TÜRKİYE’DE TEK OLACAK

Yeni makineler üzerinde çalışmalarını sürdüren Tuğra Tarım, Aromatik Bitki Hasat Makinesi’nin yapımını tamamladı. Türkiye’de tek olacak ve patenti Tuğra Tarım’a ait olacak makine, Haziran ayında görücüye çıkacak ve satışa sunulacak.
AVRUPA’YA İHRACATI ARTIRMAK İSTİYORLAR
2021 yılında ihracata başladıklarını Özbekistan, Kuzey Irak, Suriye, Filistin, Kıbrıs ve Cezayir’e makine gönderdiklerini söyleyen Şirket Müdürü Hatice Gülnaz, hedeflerinin daha çok Avrupa ülkesine ihracat yapmak ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak olduğunu belirtti.

EN BÜYÜK TARIM FUARLARINA KATILIYOR
Her yıl Türkiye’nin en büyük tarım fuarlarına düzenli olarak katılan Tuğra Tarım’ın kısa sürede büyümesinde fuarların da önemli bir katkısı var. Fuarlarda Türkiye’nin birçok ilinden yüzlerce çiftçi ile buluştuklarını ifade eden Hidayet Gülpınar, fuarlara ve ulusal çapta tanıtıma büyük önem verdiklerini söyledi.

PROJELENDİRME HİZMETİ DE VERİYOR
Tuğra Tarım, Şirket Müdürü Hatice Gülnaz önderliğinde kurduğu projelendirme ekibi ile çiftçilere ve girişimcilere kırsal kalkınma destek ve hibeleri kapsamında projelendirme hizmeti de veriyor. Destek almaya hak kazanan üreticilerin tüm hibelerinin yüklenici firması olan Tuğra Tarım, Türkiye’de hem projelendirme, hem de makine ekipman uygulaması yapan sayılı firmalardan biri.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ