22.11.2024 - Sektör Aydın
REKLAM ALANI

GMK Enerji, alanında Avrupa’nın en büyük mühendislik şirketi

GMK Enerji, alanında Avrupa’nın en büyük mühendislik şirketi

Jeotermal enerji alanında Avrupa’nın en büyük mühendislik şirketi GMK Enerji, yaklaşık 50 beyaz yaka personeli ile jeotermal kaynak aramacılığından tesis kurulum ve işletmesine kadar 360 derece mühendislik hizmeti sunuyor.

Kadrosu; petrol ve doğalgaz, jeoloji, jeofizik, jeokimya, makine, elektrik, inşaat, ziraat, yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi alanlarda tecrübeli ve uzman mühendislerden oluşan GMK Enerji, jeotermal enerji sektörüne getirdiği yeni atılımlarla ülkeye değer katıyor. Elektrik santrali, bölgesel ısıtma, sera, kurutma tesisi ve termal otel yatırımcılarına proje, mühendislik, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri veren firma, önceden Amerikalı mühendislerin yaptığı işlerin Türkiye’de yerli mühendislikle yapılmasını sağladı. Böylece ilgili firmaların yüzde 60’ı yabancı firmalar yerine Türk mühendislerden oluşan GMK Enerji ile çalışmaya başladı. Dünya’da kurulu olan jeotermal tesislerin %7’si gibi önemli kısmı doğrudan GMK Enerji tarafından hizmet almıştır.

UZMAN KADRO

Jeotermal enerji üzerine uzmanlık kazanmak amacıyla makine ve enerji mühendisliği alanında yaptığı yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlayarak sektöre adım atan Dr. Murat Karadaş, Aydın’a olan ilgisini ve uzmanlığını GMK Enerji ile gösterdi. Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santrali MB Holding’in Dora 1 Jeotermal Enerji Santrali’nde meslek hayatına başlayan Dr. Murat Karadaş, uzun bir süre İşletme Mühendisi, Ar-Ge Mühendisi, Mekanik Bölüm Yöneticisi gibi pozisyonlarda çalıştıktan sonra Buharkent’teki başka bir firmada 2 yıl Proje Müdürü olarak görev yaptı. Sonrasında Türkiye’de eksikliği olan jeotermalde mühendislik anlamında yatırım yapma kararı alan Karadaş, Makine Yüksek Mühendisi olan eşiyle birlikte GMK Enerji’yi kurdu.

360 DERECE HİZMET

GMK Enerji’nin çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaşan Dr. Murat Karadaş, şöyle konuştu:

“Bir jeotermal kuyunun açılması için gerekli olan etüt çalışmalarını yapıyor, bunların raporlarını hazırlıyoruz. Kuyu yerini tespit ediyoruz. Kuyu sondajı sırasındaki kısımda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kuyu bittikten sonra o kuyunun ölçümlerinin yapılması lazım. Yurt dışından getirdiğimiz kendi özel cihazlarımızla etüt çalışmaları yapıyoruz. Yaptığımız testlerle kuyunun potansiyeliyle ilgili tespitlerde bulunuyoruz. Sonrasında çıkan akışkanla enerji santralleri veya doğrudan kullanıma yönelik bölgesel ısıtma, sera, termal otel, kaplıca, meyve sebze kurutma tesisi gibi neler kurulabileceğine yönelik fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Banka fizibilite raporlarını hazırlıyoruz. Karar verilen yatırımın daha sonra bakanlık projeleri ve resmi süreçler de dahil tüm projelerini yapıyoruz. Santral kurulana kadar olan süreçte de kontrol mühendisliği hizmetini veriyoruz. Kurulduktan sonra da bakanlık kontrollerini, denetimini ve verim artış çalışmalarını Owner’s Engineering hizmetlerimizle yapıyoruz.”

GELİŞTİRDİKLERİ TEKNOLOJİLER
YURT DIŞINDAN YATIRIM ALIYOR

Türkiye’de santral yatırımlarının hızla arttığına ve bu hızın beraberinde bazı sorunlar getirdiğine değinen GMK Enerji Kurucusu Dr. Karadaş, bu sorunları çözerken önemli teknolojiler ürettiklerini belirtti.

“Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde Teknokent’te GMK Jeotermal Ar-Ge Merkezi A.Ş. adında bir şirket kurduk” diyen Enerji Yüksek Mühendisi Dr. Murat Karadaş, teknolojilere yoğunlaşmak için GMK Enerji bünyesindeki bazı mühendisleri tamamen bu işe ayırdıklarını söyledi. Makine Mühendisi ve Enerji Yüksek Mühendisi Dr. Murat Karadaş’ın doktora tezi olarak ilk teknolojileri olan düşük sıcaklıktaki atıl jeotermal kaynaklardan kuyu başında modüler elektrik üreten Next Geo Generation üretilip test edildi ve satışa hazır hale getirildi. Söz konusu teknoloji yurt dışından da yatırım aldı. Ardından sondaj sonrası kuyularda akışkan bulunmayan terk edilmiş sıcak kuyuları ekonomiye kazandırmak için Advance Jeotermal Sistem Teknolojisi ve santrallerde verimi optimum seviyede tutabilecek dünyada örneği olmayan ThermoSoft yazılımı ve son teknolojileri olan jeotermal sudan Lityum gibi kıymetli elementlerin eldesini sağlayan Water Mining adında ciddi teknolojiler geliştiren GMK Enerji, bu 4 teknolojinin yatırımlarını aldığı İngiltere’de şirketlerini kurdu. Firma bu ilerlemeyi sadece Türk mühendisliği ile sağladı ve geliştirmeye devam etmektedir.

AB DESTEKLİ PROJELERDE ÖNCÜ FİRMA GMK ENERJİ

Son dönemde Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji için fonladığı projelerde partner olarak GMK Enerji’nin seçildiğini belirten Dr. Murat Karadaş kamu binalarında jeotermalin ısıtma ve soğutma konusunda kullanılmasının teşvik edildiğini ifade etti. Bu kapsamda Türkiye’nin en önemli araştırma üniversitelerinden olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün jeotermal enerji ile ısıtılması ve soğutulması projesi GMK Enerji tarafından yapılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin eksi -45 °C ile en soğuk ilçesi olan Van’ın Çaldıran ilçesinin jeotermal enerji ile ısıtılması projesini AB projesi ile tamamlamışlardır.

TÜRKİYE’DE JEOTERMAL
SAHALARA YATIRIM YAPIYOR

Türkiye’de özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin bazı bakir volkanik bölgelerinde jeotermal ruhsat sahaları ihalelerine de giren GMK Enerji, bu bölgelerde yatırımlarını yapıyor.

Jeotermal saha satın alması ve geliştirmesi işlerine devam ettiklerini kaydeden Dr. Karadaş, şöyle konuştu:

“Şuan mevcut sahalarımızın dışında görüşmeye devam ettiğimiz ve satın alma aşamasında olduğumuzda ruhsatlarımız var. Jeotermal sahalarımızda çevreye, doğaya ve halka saygılı projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda jeotermal işletme sahalarımızın üçünde Dünya Bankasının Temiz Enerji Fonundan yararlanmaya hak kazanmış bulunmaktayız. Bu fon %100 çevreci, yenilenebilir ve doğaya saygılı projelere hibe sağlamaktadır. Buna ilave olarak İç Anadolu’da Aksaray ilinde Aksaray Valiliği ile 1.440.000 m2 alanda Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi kurmaktayız. Bu seranın ısınma ihtiyacı kendi sahalarımızdan karşılanacak olup; seralarda 1500 civarında kadın istihdamı sağlanacaktır. Jeotermal yatırımlarımız Aksaray, Niğde, Kütahya, Balıkesir ve Van illerinde devam etmektedir. Ayrıca Aydın’da Organize Sanayi Bölgesi’nde de arazi ve fabrika bakıyoruz. Teknoloji yatırımlarımızdan olan Next Geo Generation için özellikle 6 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 10 bin metrekare bir alanda fabrika yatırımı düşünüyoruz. Maksimum 2 yıl içerisinde yatırımını tamamlamış olmayı hedefliyoruz. Bu konuda ASTİM Organize ’de görüşmelerimiz var ama alternatif arazi çalışmalarına da bakıyoruz.” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ